Jättemjölmask zophobas morio
Zophobas larver – Zophobas morio kallas även jättemjölmask. Mjölmaskar, zophobaslarver och rismjölmaskar är alla i familjen skuggbaggar och är väldigt lika, förutom den uppenbara storleksskillnaden. Speciellt om man jämför rismjölslarver med zophobalarver så är det elefant och mus. Zophobas larver är en skalbaggslarv, och om den får förpuppa sig blir den en ca. 35 mm svartbagge. Skalbaggen är inte särskilt lämplig för mat, det gäller generellt skuggbaggarfamiljen, då de har några körtlar som utsöndrar en illasmakande vätska som försvar. Detta är särskilt tydligt med zophobas skalbaggen, där man faktiskt kan se en mjölkvit saft i form av 2 vita prickar när den störs.
Jättemjölmaskar som foder
Zophobas larver är däremot ett utmärkt foder för lite större arter av insektsätande djur. En bra tumregel är dock att de flesta larver är ganska feta. De lagrar mycket fett för att kunna förpuppa sig. Så larver är ett komplementfoder, inte ett huvudfoder.
Lagring
Zophoba-larver är ganska lätta att lagra om de är färska. En låda med lock behövs inte, men om lock är att föredra är det viktigt med riktigt bra ventilation. Vetekli eller havregryn kan användas som baslager. Det undre lagret kommer också att fungera som foder. Som vätska fungerade morötter och potatis fint. Dock inte mer än vad som äts på 2-3 dagar åt gången. Zophoba-larver ska kunna hålla sig fräscha i 3-5 veckor. Zophoba-larver tål inte kylning lika bra som till exempel mjölmaskar. Men till skillnad från mjölmaskar förpuppas inte zophoba-larverna genom att para sig. Allmän rumstemperatur 22-23 grader funkar fint.